Carlsson Bokförlag presenterar i samarbete med Rumänska kulturinstitutet George Cristeas bok Pilgrim på Athos. Förlaget säljer under kvällen boken till specialpris.

Munkrepubliken Athos, på halvön Chalkidiki i norra Grekland, har länge stimulerat fantasin hos såväl troende som icke-troende. Den är en värld för sig, med egna regler, exempelvis får ingen eller inget av kvinnligt kön landstiga på ön. Endast män med specialtillstånd är välkomna. Athos är delvis självstyrande under grekisk överhöghet och ett andligt centrum för de ortodoxa kyrkorna. Idag bor där ungefär 2 000 munkar och eremiter som lever som de gjort ända sedan kristna asketer bosatte sig där på 300-talet eller rentav så tidigt som 200-talet, ingen vet säkert. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1988, och består av 20 östortodoxa kloster. För att ytterligare markera Athos autonomi har man börjat utge egna frimärken.

George Cristea är en av få sekulära män som getts tillstånd att besöka munkarna och fått deras förtroende. Här ger han oss en övergripande introduktion till Athos genom historien och berättar initierat om hur munkarna lever idag. Boken är samtidigt en reseskildring från ett område med storslagen natur och historia. Klostrens spektakulära interiörer icke att förglömma, vilket framgår av bokens många fantastiska färgfotografier. Förordet är skrivet av Bengt Knutsson, orientalist och docent i semitiska språk vid Lunds universitet.