Om Grekland

Resmål, nyheter, restips och fakta om Grekland

Fakta om Grekland

Information och fakta om landet Grekland som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Fakta om den underbara grekiska övärlden som kan erbjuda allt från stora öar som Kreta och Rhodos till små mysiga pärlor med härliga badvikar och klart vatten. Grekland som är den europeiska kulturens vagga och sådde fröet till demokrati. Fakta och bra att veta om Grekland.

Information om Grekland

Grekland är en republik som ligger i Sydeuropa på halvön Balkan. Landet gränsar i norr till Albanien, Makedonien och Bulgarien och i öster till Turkiet. haven runt landet är Egeiska som ligger till öster, Joniska som ligger till väster och Medelhavet som ligger till söder. Grekland har många öar, totalt cirka 1400 varav antalet bebodda är 227. Bland de bebodda öarna och ögrupperna kan nämnas Kreta, Dodekaneserna, Kykladerna och Joniska öarna. En stor del av Grekland består av berg och det högsta berget är Olympen ca 2917 meter över havet. Huvudstad och största stad är Aten med ca 4,2 miljoner invånare. Yta är på totalt 131 940 km². Antalet invånare från en uppskattning år 2011 är 10 760 136 med en befolkningstäthet på 81,55/km². Valuta är euro (EUR). Största sjön är Trichonida på 96 km² och längsta flod är Axios, 382 km. Greklands nationaldag är den 25 mars. Nationalitetsmärke är GR, landskod är GR, EL och landsnummer är 30.

Landet delas in i regionerna, Attika, Thessalien och Grekiska fastlandet, Thessalien: Makedonien och Thrakien, Mellersta Makedonien, Östra Makedonien och Thrakien, Kreta, Epirus och Västra Makedonien, Epirus, Västra Makedonien, Peloponnesos, Västra Grekland och Joniska öarna, Peloponnesos, Västra Grekland, Egeiska öarna, Nordegeiska öarna, Sydegeiska öarna. Landet är mycket kuperat och dess kust är djupt veckad. Den största bergskedjan i landet är det centrala Pindosbergen och bergskedjor som skjuter ut från Pindos sträcker sig ut i havet så att det mellan dem bildas små till stora bäcken och vikar. Även i det Joniska havet och i Egeiska havet på Peloponnesos bildar bergskedjorna ryggar och rader med öar med samma sträckning.

Turism i Grekland

En av Greklands största inkomstkällor är turismen. Ca åtta miljoner människor reser till landet varje år och många väljer att båtluffa i den grekiska öarna.

Greklands historia

Bronsåldern kring Grekland uppstod omkring 3600 f.Kr. Först på det minoiska Kreta och det mykenska Peloponnesos. Ca 2000 f.Kr. kom de första grekiska stammarna in på den Grekiska halvön. De började bygga stora klippborgar som Mykene, Tiryns och Argos. Det grekiska folket började använda sitt alfabet ca 800-talet f.Kr. Då Alexander den store erövrade hela Perserriket och lade grunden till hellenismen spred sig det grekiska språket och kultur över stora delar av den då kända världen. Greklands styrka avtog efter som och ca 168 f.Kr inleddes den romerska erövringen av området. Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i landet som varade till 1949 därefter har Greklands utrikespolitik dominerats av Cypernfrågan.

Språk som talas i Grekland

Officiellt språk är grekiska. Det finns dock ett flertal minoritetspråk, -religioner och -kulturer i landet. De största är romer, slaviska makedonier, turkar, albaner och vlacher.

Greklands flagga

Greklands flagga är blå och vit och färgerna finns på de vapensköldar som användes av det bayerska furstehuset Wittelsbach, som tillhörde den förste grekiske regenten Otto. Färgerna vitt och blått har dock använts ända sedan antiken som symboler för landet. Flaggan har nio blå och vita ränder och ska symbolisera valspråket Frihet eller död.

Greklands flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA