Det har bara gått lite mer än en vecka sedan Dezze och Micke, artister hos Clowner utan Gränser, kom hem från Lesbos. En ö dit tusentals människor på flykt kommer varje dag över ett livsfarligt hav.

Mammor, pappor, barn och syskon som flytt från krig och förföljelse och som nu hoppas få leva utan bomber i Europa tills de kan vända hem igen. Väl tillbaka i Sverige kände både Michael och Desiree att deras tankar fortfarande fanns hos dem kvar i Grekland. De ville göra mer.

Så hittas, söndagen den 4 oktober, ytterligare två döda barn. Denna gång uppspolade på sandstrand på ön Kos. De har drunknat på väg över Medelhavet mot sitt nya liv i trygghet. Två liv som avslutades alldeles, alldeles för tidigt. Hjälparbetare på Kos kontaktar dagen efter Clowner utan Gränser och ber oss komma – nu behövs hopp skapas bland människorna som lever i total ovisshet på Kos! Vi väntar på vidare finansiering men vi vill inte vänta, kan inte vänta. Inte Clowner utan Gränser som organisation, inte Micke och Dezze och inte de människor som befinner sig på flykt.

Clowner utan GränserDärför valde Clowner utan Gränser tillsammans med Desiree och Michael att starta en särskild insamling för att kunna skicka Micke och Dezze till Kos på söndag. En vecka efter att de två oskyldiga barnen spolades upp på land på Kos vill vi vara där. För att sprida skrattets läkande kraft och hopp om en ljusare framtid till alla de vuxna och barn som just nu befinner sig på Kos i väntan på något annat, något mer långsiktigt.

-Jag har jobbat med Clowner utan Gränser i 10 år och jag har aldrig upplevt behovet så påtagligt som i den rådande situation med människor som tar sin tillflykt till båtar över ett livsfarligt hav för att nå trygghet, säger Michael Johnsson.

-De har kanske inte skrattat på månader, de har bara kämpat för att överleva. Tänk om vi lyckas så ett litet frö av hopp och kraft att orka lite till. Tänk om vårt möte blir ett starkt minne för vissa av dem och jobbiga händelser suddas bort lite. Om det så bara är för ett enda litet barn. Det räcker för mig! Säger Desiree Holmqvist.

Se insamlingens evenemang och människors engagemang hos skratt.nu.