I sommar åker många svenskar till grekiska övärlden för att sola och bada. En anledning är de fina stränderna som många svenskar, 36 procent, anser är finast i Europa. Men svenskar är hemkära och nästan lika stor andel, 34 procent, tycker att svenska stränder är bäst. Det visar Tickets Novus-undersökning, där 1014 personer landet över har tillfrågats var de finaste stränderna i Europa finns.

– I grekiska övärlden finns svenskarnas absoluta favoritstränder. De svenska stränderna är nästan lika populära, men inte lika solsäkra. Därför flyr rekordmånga till Medelhavet i sommar för att solsäkra sin strandvistelse, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket Privatresor.

Den svenska kärleken till grekiska öarnas stränder bottnar i att det där finns stränder för alla smaker.

– Alla kan hitta sin egen favoritstrand i den grekiska övärlden. Här finns allt från små orörda pärlor i dramatisk natur till långsträckta sandstränder med kristallklart vatten. Det gör stränderna här till riktiga svenskfavoriter, säger Michael Kapil.

En av de allra mest kända stränderna i grekiska övärlden är Elafonissi Beach, som är Kretas svar på Maldiverna. Andra öar med fina stränder är Zakynthos, Rhodos, Milos, Lefkas, Kefalonia, Elafonisos och Korfu. Att grekiska stränder är populära bland många visar även 2016 års upplaga av TripAdvisors Travellers’ Choice, där var det prisregn över grekiska stränder och hela sex stycken fanns med bland de femton bästa stränderna i Europa. (Se lista nedan).

I juli är Spanien det semesterland som lockar flest svenskar, följt av Grekland och Kroatien. Dessa länder finns med i toppstriden i Tickets strandtopp. 21 procent av svenskarna tycker att spanska övärlden (Balearerna med Mallorca, Ibiza, Menorca) har finast stränder och 13 procent tycker att sommarens uppstickare Kroatien har de mest förträffliga stränderna.

10 finaste stränderna i Grekland

Tusentals resenärer har satt betyg på Greklands stränder på TripAdvisor. I TripAdvisors Traveller´s Choice 2016 var sex av 15 stränder på topplistan över bästa stränderna i Europa grekiska pärlor.

  1. Elafonissi Beach – Kretas svar på Maldiverna. En vacker strand som ibland också kallas ”Den skära stranden” på grund av att finmalda snäckskal ger ett rosa skimmer över strandkanten.
  2. Porto Limnionas Beach på Zakynthos. En läcker liten strand med kristallklart vatten och grottor att simma in i på Zakynthos västkust.
  3. Balos Beach och lagun på Kreta. Balos Beach är en strand utöver det vanliga och en av de absolut bästa i Grekland med sin härliga lagun.
  4. St Pauls Bay på Rhodos. St Pauls Bay är en pittoresk vik söder om Lindos. Här finns två stränder, varav den största är konstgjord med gyllene sand.
  5. Sarakiniko Beach på Milos. Det månlandskapsliknande Sarakiniko Beach bjuder på Greklands kanske bästa klippbad.
  6. Egremni Beach på Lefkas. Strand med vit rullsten och kristallklart vatten som är inramad av häftiga klippor.
  7. Myrtos Beach på Kefalonia. Myrtos Beach på Kefalonia brukar kallas Greklands mest dramatiska strand och är belägen mitt emellan två berg.
  8. Simos Beach på Elafonisos. Mellan Peloponnesos och Kythira ligger Simos Beach med fantastisk gyllene sand och kristallklart vatten.
  9. Kleftiko Beach på Milos. Strand med häftiga stenformationer och grottor.
  10. Paleokastritsa Beach på Korfu. Magisk strand med kristallklart vatten

Källa: https://www.tripadvisor.se/