Du har många valmöjligheter. Men det kan vara svårt att välja rätt semesterö. Ving hjälper dig att välja!

Kreta

Den största av de grekiska öarna har allt – stränder, byar och kultur. Här finns hotell och resmål för alla behov och plånböcker. Lugn semester med grekisk atmosfär? Agios Nikolaos på östsidan. Badsemester med liv och rörelse? Chaniakusten på västsidan. Stad och strand? Chania stad. Lugn familjesemester? Makrigialos i sydöst. Den kretensiska naturen är magnifik med tre stora bergskedjor som är perfekta för vandringar.

Passa även på att besöka Spinalonga, ön dit de spetälska blev förvisade ända in på 1950-talet. Missa inte heller Elafonissi på Kretas sydvästra udde, stranden som har utsetts till en av de vackraste i Medelhavet.

Rhodos

Semesterklassikern upplever en renässans, inte minst tack vare en rejäl modernisering av både Rhodos stad och ett antal hotell runt om på ön. Här är du närmast garanterad bra väder, inga andra öar i den grekiska övärlden har flera soldagar. De bästa stränderna för barnfamiljer hittar du på östra sidan av ön. Rhodos stad har ett bra utbud av shopping, caféer och restauranger. Missa inte den gamla medeltida delen av Rhodos stad.

Du kan också hyra en bil och upptäcka ön på egen hand. Kör ner till den vita staden Lindos i söder och besök några av de många stränderna du passerar på vägen. Rhodos är också en bra utgångspunkt för dig som vill båtluffa i ögruppen Dodekaneserna.

Korfu

Korfu är en riktigt grön och vacker ö i joniska havet. Ön är ett utmärkt val för dig som vill ha en sol- och badsemester av hög klass. Här finns hotell med hög standard. På västkusten hittar du bland annat de fantastiskt fina sandstränderna, Agios Gordis, Ermones och Pelkas. Besök även Paleokastritsa med sitt kristallklara vatten och där stränderna ofta är vackert inramade av höga klippor.

På Korfu finns även gott om sevärdheter och små byar dit turismen ännu inte hittat. Klostret Vlacherna Monastery är kanske det mest kända och fotograferade landmärket på Korfu. Det är väl värt ett besök och ligger strax söder om Korfu stad.

Korfu stad är väl värt ett besök. Staden har tydliga influenser från både Italien, Frankrike och England. Här finns caféer och restauranger med kulinariska upplevelser av högsta klass. Missa inte den gamla stadsdelen av Korfu stad med kullerstensbelagda gator, smala gränder och massvis av trevliga tavernor. Gör gärna en utflykt till Achilleon Palace, bara 10 km sydväst om Korfu stad, platsen där bondfilmen For Your Eyes Only spelades in.

Thassos

På lugna och fridfulla Thassos hittar du allt du kan önska dig på semestern – grön natur, kristallklart vatten, läcker mat och några av Egeiska havets alla bästa sandstränder. Många av turisterna här är semesterfirande greker, vilket också har bidragit till att Thassos är bland de mer prisvärda resmålen.

Kos

Efter många år med ett något dåligt rykte har de lokala myndigheterna jobbat hårt för att ge Kos en mer familjär stämpel. Resultatet är ett nedtonat uteliv, vackra hotell och eleganta loungebarer.

Kos är ett bra alternativ för alla som trivs med vackra stränder, kristallklart vatten och möjligheten till en aktiv semester i form av till exempel cykelturer. Kos är en liten ö, det är lätt att ta sig överallt och runt hela ön finns fina stränder, många av dem är långgrunda med sandbotten. Ön har italienska influenser vilket syns bland annat i en mängd vackra parker, blomsterplanteringar och allékantade gator.

Parga

Även om Parga är en liten kuststad på det grekiska fastlandet får du känslan av att komma till en liten, grekisk ö. Ingen kan undgå att låta sig charmas av de branta, trånga gränderna och den romantiska hamnen. Många av hotellen är också familjeägda.

Det finns också två små stränder i centrum och det är enkelt att ta sig till andra stränder med bil, buss eller båt. Passar för alla, men under augusti månad gör semesterfirare från Aten och Italien så att pulsen ökar betydligt.

Santorini

Kärleksön som många tror skulle vara platsen för den försvunna ön Atlantis, är nog mer känd för sina vackra solnedgångar än för sina stränder. De typiska vitkalkade husen har gjort ön till en av de mest fotograferade i hela Grekland. För resande par finns det många fina och små hotell här, inte minst i och runt omkring den vykortsvackra byn Oia på nordvästra sidan.

Skiathos

Skiathos blev världsberömd tack vare succéfilmen Mamma Mia, men är också känd för många av sina underbara stränder. En av de mest kompletta grekiska semesteröarna med allt du behöver av restauranger, nöjen, shopping och sevärdheter. En grön och frodig ö som också är en bra utgångspunkt för båtluffning.

Skopelos

Fridfull, grön och vacker – med inte mindre än 350 kyrkor! Skopelos ligger bara en timmes båtfärd från Skiathos. Det är en perfekt ö att utforska på egen hand, och här hittar du lätt din egen badvik.

Platsen passar också för dig som önskar en fridfull semester med möjlighet till att besöka närliggande öar som Alonissos och Skiathos.

Lefkas

Lefkas är inte ett resmål som har något för alla. Tvärtom, Lefkas har allt för alla. Stränderna är magiska och det vackra landskapet bjuder in till korta och längre vandringar. Passar för strandälskare i alla åldrar – men också för barnfamiljer som vill undvika turiststråken.

Läs mer om Vings resmål i Grekland: Ving.se